Wednesday, February 12, 2014

Taman Negara Pulau Kukup, Pontian.

Assalamualaikum...Kali ni  post mengenai pulau kukup. Walaupun dah lama tinggal di Johor, Baru pertama kali ke Pulau Kukup.. Kat sana ada Taman Negara Pulau Kukup. Tak jauh pun, naik bot penumpang dalam 15 minit sampailah.. Time kite pergi sana, ramai jugak lah yang kunjung.. Motif utama, cari lubuk mancing je.. Tapi alang-alang ke sana, berjalan-jalan lah.. Harga bot pun tak mahal.. 


Yang unik kat sana ada tanaman bakau yang pelbagai jenis.. selalunya ke tanjung piai saja.. dapat jumpa globe besar.. tapi disini, ada jambatan gantung,pondok atas pokok.. Sempat lah jiga amik gambar buat kongsi bersama.. jom layan satu per satu..Jeti nya bertempat di hujung pekan kukup.. Tuh dia naik bot penumpang tanpa life jacket.. Nasib baik bot kami tak ramai orang, boleh posing-posing..


Tuh dia jambatan gantung yang saya kata tadi.. Jauh jugak.. Naik goyah kaki berjalan. Sebab ditemani dengan monyet-monyet liar.. Seram jugak.. Tapi limit 3 orang saja sekali naik.. Takot roboh agak nya..


Gambar dari atas pondok tinggi.. Dapat lihat pandangan dari atas, yang dipenuhi dengan pokok-pokok kanopi.. Indahnya ciptaan Allah..Kagum Gilak..
Wajah-wajah teruja.. Kisah si abang bawa adik-adik nye berjalan cuti sekolah yang lepas.. macam ni lah..beria sangat.. 


Sebelum balik, abang bot tanya, "nak ke kelong tak,shopping?" Apa lagi boleh aje.. dah lump sum bayar tadi.. Singgah lah kami kat kelong.. Sempat bawak balik "beli" ikan siakap besar 2 ekor..


Tak lepas kan peluang, sempat beli-beli jajan.. adik lah.. kemana saja mesti nak beli jajan.. angah pulak melayan... saya ber gambar saje ngan akak..Itu abang yang rajin melayan kerenah adik-adik..


Keaadaan sekitar kelong yang dipenuhi dengan IKAN dan burung helang pun ada jugak, cuma kurang..

Gambar selfie ever!!!!

OK LALALALA..

No comments: