Friday, March 22, 2013

(-_-) Bored (-_-)


Assalamualaikum...
 Di pagi sabtu yang sangat tenang dan damai ni..Bangun subuh (subuh ke).. Terus pandang ke luar jendela...Wah...banyak kabus..Sangat nyaman pagi tadi di (tengah mamai memang x fikir nak amik gambar) I wish my eyes can snap whatever i've seen..Tapi aku hanya hamba-Nya yang serba kekurangan.. This week,, kakak I semua balik..except along,,sebab jauh sangat ket kedah tuh..Ok Officially I akan balik after the gotong-royang Arkib... So kerja-kerja assigment ke study ke..semua akan tertunda keesokan harinya.. Macam lah rajin sangat kan.. 

 Takpe malam ni ada...Opps malam ni ade Earth Hour..(mesti ada je yang terbatas).. padahal 1 jam je..mengada-ngada betul... yes semalam siap buat announcement di KTHO...UTM support Earth Hour...bersama-sama lah kita menyayangi bumi kita.. tapi jangan lah hanya 1 jam dam setahun kita jimat elektrik... Perlulah kita amalkan sifat tidak membazir...(membazir amalan Syaitan)..


Yes aku memang sustainable.. Percaya tak?? nak tahu macam mana nak sustainable?? Ini yang selalu aku terapkan dalam hidup...
1. Elakkan bungkus makanan di cafe (bukan x boleh,, lagi bagus kalau bawak tupperware sendiri..)
2. Tupperware mahal 30sen boleh beli icecream malaysia
3. Tutup kipas di pagi hari (bukak tingkap- udaran lagi nyaman)
4. Tutup lampu masa tidur (semestinya...tapi ada yang takut tidur dalam gelap kan..)
5. Tutup lampu koridor yang x membantu langsung kecerahan koridor (membazirnya!!)
6. Recycle plastik,,botol,,kertas.. (double side guna baru recycle)
7. Guna 1 lampu ja masa study..
8. Tak charge Fon masa betry masih penuh..(useless)
9. Tak mandi lama-lama..(buang air ja)
10. Masak air setiap hari,,tak perlu beli di vending machine...

#bolehlah sedikit sebanyak tips ber Sustainable di hostel..mungkin ada banyak lagi cuma tak tersenarai je.. bersama-sama kita menjaga bumi yang semakin hampir ke usia tuanya.. Bila cakap pasal bumi,, teringin nak taman pokok..tapi pokok apa ea??  Macam fatin liyana dia tanam pokok cili...senang nak makan pedas...Wah bijak kan.. Tapi I x selalu makan dalam bilik... Nanti lah I nak beli pokok bunga... seronoknya...

Pagi-pagi kakak call ajak datang pi dengar talk Amin Idris..Tapi pagi ni ada Gotong-royong...tengok gambar pun jadi lah...tajuk Dare to Dream... Bagus-bagus...Di KDSE UTM...


Aku du hostel dok tunggu masa nak pi gotong-royong sambil dok updated blog post ni... tak apalah tak ada rezeki nak dengan Talk amin idris... hanya keboringan melanda.. so I dok pi buat GIF ni...Ok tata semua...Harap semua terhibur...
!!!mengarut je!!!

2 comments:

Siti Latifah Abd Kadir said...

memang takda keje..

ct atie said...

hahaa,,ape pun tak boleh...